prawdopodobieństwo, długa treść

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aceja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 17 paź 2009, o 17:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 1 raz

prawdopodobieństwo, długa treść

Post autor: aceja »

U pewnych kwiatów gen \(\displaystyle{ A}\) powoduje czerwone kwitnienie (i jest to gen dominujący), gen a wyznacza kolor biały kwiatu. Rozważamy krzyżówkę dwu heterozygot \(\displaystyle{ Aa \times Aa}\). Prawdopodobieństwo, że potomek będzie miał genotyp \(\displaystyle{ AA,\, Aa,\, aa}\) wynoszą odpowiednio : \(\displaystyle{ \frac{1}{4}, \frac{1}{2}, \frac{1}{4}}\). Przestrzeń zdarzeń elementarnych opisująca to krzyżowanie jest zbiorem \(\displaystyle{ =\{ AA,\, aA, \,Aa,\, aa\}}\), gdzie wynik \(\displaystyle{ Aa}\) oznacza, że potomek jest heterozygotą i gen \(\displaystyle{ A}\) otrzymał od matki, gen \(\displaystyle{ a}\) - od ojca. Osobniki o genotypach \(\displaystyle{ AA}\) i \(\displaystyle{ Aa}\) (czyli także \(\displaystyle{ aA}\)) są w tym przypadku roślinami o czerwonych kwiatach (ich fenotypy są takie same).
Niech \(\displaystyle{ B}\) oznacza zdarzenie, że losowo wybrany osobnik z populacjami potomków tych dwu heterozygot jest homozygotą: \(\displaystyle{ \{AA,\, aa\}}\). Zdarzenie losowe \(\displaystyle{ C= \{AA,\, Aa,\, aA\}}\) jest zdarzeniem: "potomek ma czerwone kwiaty". Osobnik ma kwity czerwone, jeśli ma choć jeden gen \(\displaystyle{ A}\).
Zapytajmy, jakie jest prawdopodobieństwo, że jest to homozygota. Pytamy więc o \(\displaystyle{ P(B|C)}\).
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, o 17:12 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

prawdopodobieństwo, długa treść

Post autor: octahedron »

Zdarzenia \(\displaystyle{ AA,Aa,aA}\) są jednakowo prawdopodobne i szansa na każde wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\), nas interesuje tylko zdarzenie \(\displaystyle{ AA}\), więc \(\displaystyle{ P(B|C)=\frac{1}{3}}\)
ODPOWIEDZ