Obliczanie prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mionka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 23 paź 2011, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Obliczanie prawdopodobieństwa

Post autor: mionka2 »

Niech \(\displaystyle{ P(A')=\frac{9}{20}, P(B)= \frac{4}{5}}\) i \(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{1}{2}}\) , oblicz \(\displaystyle{ P(A \cup B')}\)
Ostatnio zmieniony 28 lut 2012, o 22:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Obliczanie prawdopodobieństwa

Post autor: »

\(\displaystyle{ P(A \cup B')=P(A)+P(B')-P(A\cap B') = P(A)+P(B') + P(A \setminus B) = \\ =P(A)+P(B')+P(A \setminus (A \cap B)) = P(A)+P(B')+P(A) - P(A \cap B) = \ldots}\)

Q.
ODPOWIEDZ