Losowanie z pudełka i rzut kostką -prawdopodob.całkowite

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
monnika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 12 gru 2011, o 20:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Losowanie z pudełka i rzut kostką -prawdopodob.całkowite

Post autor: monnika »

W pierwszym pudełku są 3 losy wygrywające i 7 przegrywających,w drugim 5 wygrywających i 4 przegrywające. Rzucamy kostką do gry.Jeśli wypadną mniej niż trzy oczka, to losujemy jeden los z pierwszego pudełka, w przeciwnym wypadku-jeden los z drugiego pudełka.Oblicz prawdopodobieństwo ,że wylosujemy los wygrywający.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Losowanie z pudełka i rzut kostką -prawdopodob.całkowite

Post autor: piasek101 »

No to pokaż co dostajesz - przecież temat znasz.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Losowanie z pudełka i rzut kostką -prawdopodob.całkowite

Post autor: Kacperdev »

Drzewkiem.

dla I pudełka

wyrzucam kostką 1 lub 2. czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) szansy ze wypadnie 1 lub 2.
w tym pudełku 3 na 10 wszystkich jest wygrywajacych czyli \(\displaystyle{ \frac{3}{10}}\)

Oznacza to, ze dla I pudełka prawdopodobienstwo to
\(\displaystyle{ \frac{3}{10} \cdot \frac{1}{3}= \frac{1}{10}}\)

dla II pudełka analogicznie

\(\displaystyle{ \frac{5}{9} \cdot \frac{2}{3}= \frac{10}{27}}\)

\(\displaystyle{ P\left( A\right)= \frac{1}{10}+ \frac{10}{27}}\)
ODPOWIEDZ