Zmienna losowa X i wartość bezwzględna

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
darkmiki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 2 lis 2010, o 18:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków

Zmienna losowa X i wartość bezwzględna

Post autor: darkmiki »

Witam, mam do rozwiązania takie zadanko.

X ma rozkład wyrażony następująco: \(\displaystyle{ p(x) = -|x|+1 dla x \in [-1,1] , 0}\) dla pozostałych.
\(\displaystyle{ Y = |x|}\).
Należy wyliczyć dystrybuantę Y.
Pokażę, co zrobiłem: \(\displaystyle{ F_{Y}(t)= (|X|<t)}\). Trzeba więc rozbić tą dystrybuantę na 2 przedziały, gdy \(\displaystyle{ X<0}\) i gdy \(\displaystyle{ X \ge 0}\).
Wtedy
\(\displaystyle{ F_{Y}(t)=1-F_{X}(-t), gdy X<0}\)
\(\displaystyle{ F_{Y}(t)=F_{X}(t), gdy X \ge 0}\)
Obliczam dystrybuantę zmiennej losowej X i co dalej? Jak zastosować przedziały, które mam w dystrybuancie Y do przedziałów, które są w dystrybuancie X? Bardzo proszę o szybką pomoc:(
ODPOWIEDZ