Losowanie kuli z urny ze zwracaniem

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Losowanie kuli z urny ze zwracaniem

Post autor: Dario1 »

W urnie znajduje się 4 kule z nr 1, 5 kul z nr 2, 5 kul z nr 3 i 6 kul z nr 4. Losujemy 5 razy po jednej kuli ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobienstwo ze kule z nr 3 wylosowano dokladnie 2 razy
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Losowanie kuli z urny ze zwracaniem

Post autor: pyzol »

Umiesz policzyć prawdopodobieństwo gdy będziemy raz losować?
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Losowanie kuli z urny ze zwracaniem

Post autor: Dario1 »

gdy bedziemy ray losowali to bedzie 5 nad 1 przez 20 nad 1
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Losowanie kuli z urny ze zwracaniem

Post autor: pyzol »

Czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\). Teraz już mamy do czynienia z rozkładem dwumianowym:
\(\displaystyle{ P(X=2)={5 \choose 2}\left(\frac{1}{4} \right)^2 \left(\frac{3}{4} \right)^3}\)
ODPOWIEDZ