Stoi sobie automat w kasynie..

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
karkarol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 lut 2012, o 11:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ostrów
Podziękował: 1 raz

Stoi sobie automat w kasynie..

Post autor: karkarol »

Stoi sobie automat w kasynie. Każdy z jego 5 kręcących się bębnów składa się z 24 owoców i liczb. Na każdym obracającym się 'bębnie' znajdują się między innymi po dwie 7. Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia pięciu siódemek w jednej lini :?:
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Stoi sobie automat w kasynie..

Post autor: chris_f »

\(\displaystyle{ \frac{2}{24}\cdot\frac{2}{24}\cdot\frac{2}{24}\cdot\frac{2}{24}\cdot\frac{2}{24}=\frac{1}{12^5}}\)
ODPOWIEDZ