Cześć Wszystkim.
Jako, że to jest mój pierwszy post chciałem wszystkich przywitać
Mam następujący problem. Jutro mam egzamin, a nie mogę dojść do rozwiązania jednego zadania - a pojawi się podobne
Myśliwi A, B i C trafiają niezależnie do biegnącego zająca z prawdopodobieństwem P(A)=0,75; P(B)=0,8, oraz P(C)=X. Z jakim prawdopodobieństwem powinien trafiać w zająca myśliwy C, żeby prawdopodobieństwo zrobienia pasztetu wynosiło 0,992?
Mam nadzieję, że jakoś mi pomożecie
Dzięki.
Prawdopodobieństwo zrobienia pasztetu
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Prawdopodobieństwo zrobienia pasztetu
Co najmniej jeden z nich musi trafić (zakładamy, że trafienie równa się "pasztet"):
\(\displaystyle{ P = 1 - P(A') \cdot P(B') \cdot P(C') = 0.992}\)
\(\displaystyle{ P = 1 - P(A') \cdot P(B') \cdot P(C') = 0.992}\)