W pudełku znajduje się 15 par rękawiczek...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kamiolka28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lanckorona
Podziękował: 62 razy

W pudełku znajduje się 15 par rękawiczek...

Post autor: kamiolka28 »

W pudełku znajduje się 15 par rękawiczek, wśród których dowolne dwie pary różnią się od siebie. Z tego pudełka wybieramy losowo cztery rękawiczki.
a) Opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych doświadczenia losowego.
b) Oblicz P zdarzeń:
A - wśród wylosowanych rękawiczek są dwie pary;
B- wśród wylosowanych rękawiczek nie ma ani jednej pary.

Więc:
15par = 30 rękawiczek.
\(\displaystyle{ \Omega = 30 \cdot 29 \cdot 28 \cdot 27}\)

\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}= 2 \cdot 1 \cdot 2 \cdot 1=4}\)

\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=30 \cdot 28 \cdot 26 \cdot 24}\)
ale niestety nie wychodzi mi to... Wynik jest inny ;/

Co robię źle??
Awatar użytkownika
nythrow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 lut 2012, o 12:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: /dev/null
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 9 razy

W pudełku znajduje się 15 par rękawiczek...

Post autor: nythrow »

Wydaje mi się, że:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=C^2_{15}}\)

Nie jestem pewien swojego rozumowania, ale spróbuję wyjaśnić; mam nadzieję, że jeżeli jest błędne, ktoś szybko obali.
Pary są dowolne. Czyli najpierw mam do wyboru 30 rekąwiczek, potem do niej do pary, a następnie 28 i do niej do pary.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2012, o 15:42 przez nythrow, łącznie zmieniany 2 razy.
kamiolka28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lanckorona
Podziękował: 62 razy

W pudełku znajduje się 15 par rękawiczek...

Post autor: kamiolka28 »

Ale nawet jeśli to wynik i tak się nie zgadza...;/
ODPOWIEDZ