Oblicz prawdopodobieństwo zdania
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Somewhere
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdania
Załóżmy, że test składa się z 30 zadań zamkniętych. Do każdego zadania dane są 3 odpowiedzi.
Ilość poprawnych odpowiedzi w każdym zadaniu może wynosić 0,1,2,3.
Oblicz prawdopodobieństwo zdania testu, jeśli za każde dobrze zrobione zadanie otrzymuje się 1 pkt., a test zdaje się od 15 pkt.
Prosze o pomoc.
Ilość poprawnych odpowiedzi w każdym zadaniu może wynosić 0,1,2,3.
Oblicz prawdopodobieństwo zdania testu, jeśli za każde dobrze zrobione zadanie otrzymuje się 1 pkt., a test zdaje się od 15 pkt.
Prosze o pomoc.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Somewhere
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 4 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdania
Skoro jest to zadanie z działu prawdopodobieństwa to zakładamy że cały test rozwiązujemy metodą chybił trafił. Tak więc mozemy określić prawdopodobieństwo sukcesu = "zdobycie 1 punktu"
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Somewhere
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdania
\(\displaystyle{ P= {90 \choose 45} \cdot \left ( \frac{1}{2} \right)^{45} \cdot \left( \frac{1}{2} \right) ^{45}}\) ?
Przy założeniu, że przy tych 30 zadaniach mamy jakgdyby do rozstrzygnięcia 90 (3 na każde jedno zadanie).
Przy założeniu, że przy tych 30 zadaniach mamy jakgdyby do rozstrzygnięcia 90 (3 na każde jedno zadanie).
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdania
No niestety nie. Zwróć uwagę, że nie dostaniesz punktu jesli w danym pytaniu 2 trafisz dobrze a trzeciego nie. Żeby dostać punkt musisz mieć prawidłowy komplet 3 odpowiedzi na dane pytanie
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Somewhere
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdania
Traktuje każdą z odpowiedzi jako osobne zadanie, czyli prawdopodobieństwo trafienia jest 0,5.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdania
No właśnie nie
Przykładowo:
Prawidłowa od na pytanie jest ABC. Ty zaznaczysz AC. Trafiłeś dwie z trzech a i tak nie dostaniesz punktu. W ten sposób możesz trafić 45 z 90 podpunktów a i tak możesz mieć ZERO na koncie
Przykładowo:
Prawidłowa od na pytanie jest ABC. Ty zaznaczysz AC. Trafiłeś dwie z trzech a i tak nie dostaniesz punktu. W ten sposób możesz trafić 45 z 90 podpunktów a i tak możesz mieć ZERO na koncie
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Somewhere
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdania
Faktycznie, jest 1/8.
\(\displaystyle{ P= {30 \choose 15} \cdot \left( \frac{1}{8} \right) ^{15} \cdot \left( \frac{7}{8} \right) ^{15}}\)
\(\displaystyle{ P= {30 \choose 15} \cdot \left( \frac{1}{8} \right) ^{15} \cdot \left( \frac{7}{8} \right) ^{15}}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdania
Żeby jeszcze się przyczepić to tak po prawdzie powinieneś zrobić \(\displaystyle{ P(A)= \sum_{k=15}^{30} {30 \choose k} \cdot \left( \frac{1}{8} \right) ^{k} \cdot \left( \frac{7}{8} \right) ^{30-k}}\) bo w pytaniu było o zdaniu testu a nie o zdaniu na 15pkt
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Somewhere
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdania
To wiem
Wiesz co, tylko to prawdopodobieństwo jest strasznie małe. Jak spojrzałem pierwszy raz na to zadanie, to też myślałem, że trzeba w ten sposób, ale troche za małe prawdopodobieństwo, dlatego napisałem na forum.
-- 22 lut 2012, o 21:25 --
A to zadanie dla testu, w którym trzeba napisać tak albo nie dla konkretnej odpowiedzi a, b, c wykonuje się tak samo? Mozna przyjąć za nie = brak odpowiedzi?
Wiesz co, tylko to prawdopodobieństwo jest strasznie małe. Jak spojrzałem pierwszy raz na to zadanie, to też myślałem, że trzeba w ten sposób, ale troche za małe prawdopodobieństwo, dlatego napisałem na forum.
-- 22 lut 2012, o 21:25 --
A to zadanie dla testu, w którym trzeba napisać tak albo nie dla konkretnej odpowiedzi a, b, c wykonuje się tak samo? Mozna przyjąć za nie = brak odpowiedzi?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdania
Gdyby liczyła sie do punktacji każda cząstkowa odpowiedź w systemie Tak/Nie to rozwiązanie oczywiście będzie z \(\displaystyle{ p=q=0,5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Somewhere
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdania
Przy każdej z trzech odpowiedzi musi być prawidłowo wpisane TAK/NIE. Wtedy otrzymamy 1 p. za jedno zadanie. Mowie o takiej sytuacji.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdania
To to jest takie samo zadanie jak treść w Twym pierwszym poście, bo \(\displaystyle{ p= \frac{1}{8}}\)ardianmucha pisze:Przy każdej z trzech odpowiedzi musi być prawidłowo wpisane TAK/NIE. Wtedy otrzymamy 1 p. za jedno zadanie. Mowie o takiej sytuacji.
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Somewhere
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdania
No właśnie o to mi chodziło Dzięki za pomoc, bo przynajmniej się upewniłem.