Do urn rozrzucamy kulki
- epicka_nemesis
- Użytkownik
- Posty: 419
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 28 razy
Do urn rozrzucamy kulki
W \(\displaystyle{ N}\) ponumerowanych urnach losowo rozrzucamy \(\displaystyle{ n}\) ponumerowanych kul. Niech \(\displaystyle{ A}\)-{tylko dwie kule wpadły do \(\displaystyle{ N}\)-tej urny}. Wylicz \(\displaystyle{ P(A)}\).
Ostatnio zmieniony 21 lut 2012, o 22:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Do urn rozrzucamy kulki
Prosty model, każdej kuli przypisujemy nr urny, więc:
\(\displaystyle{ |\Omega|=N^N}\)
Natomiast zdarzenie sprzyjające to wybieramy dwie kule, które będą miały nr \(\displaystyle{ N}\). Pozostałe kule mają inny nr.
\(\displaystyle{ |A|={N\choose 2}(N-2)^{N-1}}\)
\(\displaystyle{ |\Omega|=N^N}\)
Natomiast zdarzenie sprzyjające to wybieramy dwie kule, które będą miały nr \(\displaystyle{ N}\). Pozostałe kule mają inny nr.
\(\displaystyle{ |A|={N\choose 2}(N-2)^{N-1}}\)
- epicka_nemesis
- Użytkownik
- Posty: 419
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 28 razy
Do urn rozrzucamy kulki
Czy nie powinno być tak?pyzol pisze:\(\displaystyle{ |A|={N\choose 2}(N-2)^{N-1}}\)
\(\displaystyle{ |A|={N\choose 2}(N-1)^{N-2}}\)