Witam,
Czy ktoś może mi powiedzieć, jak rozwiązań takie zadanko?
Prawdopodobieństwo uzyskania wygranej w pewnej grze liczbowej wonosi 0,2. ?Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród 1000 graczy;
a) wygra więcej niz 220 osób
b) przegra więcej niż 850 osób
gra liczbowa
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 lut 2012, o 16:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
gra liczbowa
Inaczej: na \(\displaystyle{ 1000}\) gier a) uzyskamy \(\displaystyle{ >220}\) wygranych, b) uzyskamy \(\displaystyle{ >850}\) przegranych. Gry są od siebie niezależne. A zatem schemat Bernoulli'ego.
a) sukces - wygrana w pojedynczej grze, szukamy prawdopodobieństwa uzyskania co najmniej \(\displaystyle{ 221}\) sukcesów. Obliczenia ciężkie do realizacji. Ale Wolfram Alpha sobie poradziła.
a) sukces - wygrana w pojedynczej grze, szukamy prawdopodobieństwa uzyskania co najmniej \(\displaystyle{ 221}\) sukcesów. Obliczenia ciężkie do realizacji. Ale Wolfram Alpha sobie poradziła.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 lut 2012, o 16:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
gra liczbowa
Ok, dzięki za podpowiedź.
A mogłbym jeszcze prosic o jedną w kolejnym zadanku?:)
A brzmi ono tak:
Zmienne losowe X1, X2,...,X16 są niezależne i mają ten sam rozkład normalny N(1,2). Niech\(\displaystyle{ S_{16}}\) i \(\displaystyle{ \overline{ X_{16} }}\) oznaczają odpowiednio ich sumę i średnią arrytmetyczną.
Obliczyć :
\(\displaystyle{ P( \left|S _{16}-16 \right|<8)}\)
\(\displaystyle{ P( \left|\overline{ X_{16} }-1 \right|<1)}\)
-- 21 lut 2012, o 20:33 --Proszę o pomoc:)
A mogłbym jeszcze prosic o jedną w kolejnym zadanku?:)
A brzmi ono tak:
Zmienne losowe X1, X2,...,X16 są niezależne i mają ten sam rozkład normalny N(1,2). Niech\(\displaystyle{ S_{16}}\) i \(\displaystyle{ \overline{ X_{16} }}\) oznaczają odpowiednio ich sumę i średnią arrytmetyczną.
Obliczyć :
\(\displaystyle{ P( \left|S _{16}-16 \right|<8)}\)
\(\displaystyle{ P( \left|\overline{ X_{16} }-1 \right|<1)}\)
-- 21 lut 2012, o 20:33 --Proszę o pomoc:)