Losujemy dwie kule, metoda drzewka

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tomusik123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 10 lis 2010, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: asdadadsad
Podziękował: 1 raz

Losujemy dwie kule, metoda drzewka

Post autor: tomusik123 »

Rozwiąż zadanie : W urnie jest 8 kul czerwonych i jakaś liczba kul białych. Ile jest
wszystkich kul w urnie, jeśli prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul tego samego koloru jest
równe 17/33 metodą drzewka, potrafię metodą przez silnie.. ale drzewkiem mi nie wychodzi (być może go nie umiem )
Awatar użytkownika
janka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kluczbork
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 79 razy

Losujemy dwie kule, metoda drzewka

Post autor: janka »

Policzyłam drzewkiem,

\(\displaystyle{ \frac{8}{8+n} \cdot \frac{7}{7+n} + \frac{8}{8+n} \cdot \frac{n-1}{7+n} = \frac{17}{33}}\)

Wyszły mi dwa dwa rozwiązania

\(\displaystyle{ n=4,n=14}\)
ODPOWIEDZ