losujemy kolejni dwie krawędzie prostopadłościanu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kamiolka28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lanckorona
Podziękował: 62 razy

losujemy kolejni dwie krawędzie prostopadłościanu

Post autor: kamiolka28 »

Losujemy kolejno (bez zwracania) dwie krawędzie prostopadłościanu, którego żadna ściana nie jest kwadratem. Prawdopodobieństwo wylosowania krawędzi tej samej długości:
a) jest większe od \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
b) jest większe od \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
c) jest liczbą niewymierną
d) wynosi \(\displaystyle{ \frac{18}{28}}\)

Odp. to A.

Moje obliczenia:
wszystkich krawędzi będzie: \(\displaystyle{ 4a, 4b, 4c}\)
więc \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = {16\choose 2} 120}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}= 3 \cdot {4\choose 2} = 18}\)
więc \(\displaystyle{ P(A)= \frac{3}{20}}\) więc coś tu nie tak.;/
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

losujemy kolejni dwie krawędzie prostopadłościanu

Post autor: Tmkk »

\(\displaystyle{ 4+4+4 = 12}\) a nie \(\displaystyle{ 16}\) ;p
kamiolka28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lanckorona
Podziękował: 62 razy

losujemy kolejni dwie krawędzie prostopadłościanu

Post autor: kamiolka28 »

OOo bo.... dzięki teraz wychodzi.
ODPOWIEDZ