Dwie różne liczby

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

Dwie różne liczby

Post autor: primabalerina01 »

Spośród liczb: \(\displaystyle{ -9, -7, -5, -3, -1,0,2,4, 6, 8}\) losujemy dwie różne liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), a następnie zapisujemy ich iloczyn \(\displaystyle{ a \cdot b}\). Oblicz i porównaj prawdopodobieństwa zdarzeń \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\), jeśli: \(\displaystyle{ A}\) oznacza zdarzenie, że iloczyn \(\displaystyle{ a \cdot b}\) jest liczbą nieujemną; \(\displaystyle{ B}\) - zdarzenie, że iloczyn \(\displaystyle{ a \cdot b}\) jest liczbą niedodatnią.

Moc \(\displaystyle{ \omega= {10 \choose 2} =35}\) Nie wiem co dalej
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, o 11:30 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia zapisuj jako \cdot .
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Dwie różne liczby

Post autor: math questions »

\(\displaystyle{ A}\) oznacza zdarzenie, że iloczyn \(\displaystyle{ a \cdot b}\) jest liczbą nieujemną czyli dodatnią lub równa zero

odpowiedz sobie kiedy iloczyn dwóch liczb jest liczba dodatnią a kiedy jest równy zero

podobnie zrób zdarzenie \(\displaystyle{ B}\)
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

Dwie różne liczby

Post autor: primabalerina01 »

To mam wypisywac ile jest takich mozliwosci ??

A czy np. (2,4) to jest to samo co (4,2) bo jak bede wypisywac to nie wiem czy traktowac to jako jedna mozliwosc czy jako dwie ??
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Dwie różne liczby

Post autor: loitzl9006 »

Jak chcesz to liczyć kombinacjami (a tak najlepiej), to \(\displaystyle{ (4,2) \ i \ (2,4)}\) to jest jeden przypadek - w kombinacjach kolejność nie jest istotna.
ODPOWIEDZ