rozkład normalny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
bordo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 16 lut 2012, o 16:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

rozkład normalny

Post autor: bordo »

Witam. Mam takie zadanie

Wiadomo, że pomiar d, średnicy koła ma rozkłąd normalny\(\displaystyle{ N(µ, σ ^{2})}\). Jaki rozkład ma pole koła obliczone na podstawie tak dokonanego wyznaczonej pomiaru średnicy?

Mógłby mnie ktoś naprowadzić...?
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

rozkład normalny

Post autor: M Ciesielski »

Nie wiem jaki ma rozkład średnica, ale podejrzewam, że \(\displaystyle{ \mathcal{N}(\mu, \sigma^2)}\). Powiedzmy, że zmienna \(\displaystyle{ X}\) ma taki rozkład. Musisz zatem znaleźć rozkład zmiennej \(\displaystyle{ Y=\pi \cdot \left(\frac{X}{2}\right)^2 = \frac{\pi}{4}X^2}\). Może coś na wykładzie miałeś na temat rozkładu zmiennej \(\displaystyle{ Y=\varphi(X)}\), gdzie \(\displaystyle{ X \sim \mathcal{N}(\mu, \sigma^2)}\)? (tudzież \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,1)}\), stąd i tak bliska droga)
bordo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 16 lut 2012, o 16:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

rozkład normalny

Post autor: bordo »

Tak zgadza się takie N miało parametry, ale niestety nadal nie wiem o co chodzi. Na wykładzie nic nie miałam. Szukałam o tym w książkach i necie bez skutecznie...
ODPOWIEDZ