Rzuty monetą
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 26 paź 2009, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kozienice
Rzuty monetą
Dwie osoby rzucają na przemian monetą. wygrywa ta osoba ktora 1 wyrzuci orła. Jakie jest prawdopodobieństwo dla wygranej dla każdego gracza?
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
Rzuty monetą
Załóżmy, że osoba A rzuca pierwsza, wygra kiedy orzeł będzie w pierwszym, trzecim, piątym rzucie itp , niech \(\displaystyle{ A _{i}}\) oznacza zdarzenie, że w i-tym rzucie wypadł orzeł.
Mamy przwdopodobieństwo wygranej dla gracza A:
\(\displaystyle{ P(A)=[(A _{1}) \cup ( A _{1}' \cap A _{2}' \cap A _{3}) \cup ....]}\)
zdarzenia w nawiasie są rozłączne, dodatkowo wyniki kolejnych rzutów są niezależne, stąd:
\(\displaystyle{ P(A)=P(A _{1})+P( A _{1}' \cap A _{2}' \cap A _{3})+...= \frac{1}{2} +( \frac{1}{2}) ^{3} +( \frac{1}{2}) ^{5}+ ..= \sum_{k=1}^{ \infty } ( \frac{1}{2} ) ^{2k-1} = \frac{ \frac{1}{2} }{1- \frac{1}{4} } = \frac{ \frac{1}{2} }{ \frac{3}{4} }= \frac{2}{3}}\)
Teraz prawdopodobieństwo wygranej drugiego gracza(gracza B)
\(\displaystyle{ P(B)=1- \frac{2}{3} = \frac{1}{3}}\)
Mamy przwdopodobieństwo wygranej dla gracza A:
\(\displaystyle{ P(A)=[(A _{1}) \cup ( A _{1}' \cap A _{2}' \cap A _{3}) \cup ....]}\)
zdarzenia w nawiasie są rozłączne, dodatkowo wyniki kolejnych rzutów są niezależne, stąd:
\(\displaystyle{ P(A)=P(A _{1})+P( A _{1}' \cap A _{2}' \cap A _{3})+...= \frac{1}{2} +( \frac{1}{2}) ^{3} +( \frac{1}{2}) ^{5}+ ..= \sum_{k=1}^{ \infty } ( \frac{1}{2} ) ^{2k-1} = \frac{ \frac{1}{2} }{1- \frac{1}{4} } = \frac{ \frac{1}{2} }{ \frac{3}{4} }= \frac{2}{3}}\)
Teraz prawdopodobieństwo wygranej drugiego gracza(gracza B)
\(\displaystyle{ P(B)=1- \frac{2}{3} = \frac{1}{3}}\)