Wymieszane n prezentów
-
- Użytkownik
- Posty: 200
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 12 razy
Wymieszane n prezentów
Na imprezie \(\displaystyle{ n}\)-osobowej \(\displaystyle{ n}\) prezentów pozbawiono kartek z imieniem adresata, losowo wymieszano i rozdano \(\displaystyle{ n}\) uczestnikom. Niech \(\displaystyle{ p_k}\) oznacza szansę, że dokładnie \(\displaystyle{ k}\) osób dostanie własny prezent. Wyznaczyć \(\displaystyle{ p_k}\), dla \(\displaystyle{ k=0,1,2,...,n}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wymieszane n prezentów
Wskazówka: poszukaj pod hasłem "liczba nieporządków".
Odpowiedź to:
\(\displaystyle{ p_k=\frac{\binom {n}{k} \cdot D_{n-k}}{n!}}\)
Q.
Odpowiedź to:
\(\displaystyle{ p_k=\frac{\binom {n}{k} \cdot D_{n-k}}{n!}}\)
Q.