rozkład jednostajny z sin
- epicka_nemesis
- Użytkownik
- Posty: 419
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 28 razy
rozkład jednostajny z sin
Zmienna losowa ma rozkład jednostajny na przedziale \(\displaystyle{ (0;\frac{\pi}{2})}\) wylicz \(\displaystyle{ f \eta}\) rozkładu zmiennej losowej \(\displaystyle{ \eta =sinX}\)
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
rozkład jednostajny z sin
Najpierw dystrybuantę, dla \(\displaystyle{ t\in <0;1>}\):
\(\displaystyle{ F_\eta (t)=P(\sin X \le t)=P(X \le \arcsin t)=F_X (\arcsin t)=\frac{2\arcsin t}{\pi}}\)
Teraz wystarczy zróżniczkować.
\(\displaystyle{ F_\eta (t)=P(\sin X \le t)=P(X \le \arcsin t)=F_X (\arcsin t)=\frac{2\arcsin t}{\pi}}\)
Teraz wystarczy zróżniczkować.