zdarzenia niezależne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
wsk233
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 11 lut 2012, o 08:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: City, State or Zip Code

zdarzenia niezależne

Post autor: wsk233 »

a) Wiadomo że \(\displaystyle{ P( A\cup B )= \frac{7}{10} ,\, P( B^{'} )= \frac{7}{10} ,\, P(A)= \frac{1}{2}}\), obliczyć \(\displaystyle{ P( A\cap B )}\).
b) Wiadomo, że zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są niezależne, oraz że \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{2} ,\, P( A\cap B )= \frac{1}{3}}\) .
Obliczyć \(\displaystyle{ P(B}\))
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, o 12:39 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

zdarzenia niezależne

Post autor: Inkwizytor »

Przykłady na podstawienie do wzoru:

a) połącz wzór na prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego ze wzorem na \(\displaystyle{ P(A \cup B)}\)
b) warunek niezależności zdarzeń
ODPOWIEDZ