Potrzebna pomoc w zadaniu:
Prawdopodobieństwo wyciągnięcia losu wygrywającego w pewnej loterii jest równe 0,25. Ile losów należy kupić, by z prawdopodobieństwem przynajmniej 0,9 wygrać nagrodę?
Twiedzenia graniczne
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Twiedzenia graniczne
jeden los przegrany - \(\displaystyle{ 0,75}\)
dwa losy przegrane - \(\displaystyle{ 0,75 \cdot 0,75 = 0,75^2 = 0,5625}\)
trzy losy przegrane - \(\displaystyle{ 0,75^3}\)
itd.
dwa losy przegrane - \(\displaystyle{ 0,75 \cdot 0,75 = 0,75^2 = 0,5625}\)
trzy losy przegrane - \(\displaystyle{ 0,75^3}\)
itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
Twiedzenia graniczne
Obawiam się, że nie o to chodzi w tym zadaniu, trzeba skorzystać z centralnego twierdzenia granicznego, już sobie dałem rade z tym zadaniemscyth pisze:jeden los przegrany - \(\displaystyle{ 0,75}\)
dwa losy przegrane - \(\displaystyle{ 0,75 \cdot 0,75 = 0,75^2 = 0,5625}\)
trzy losy przegrane - \(\displaystyle{ 0,75^3}\)
itd.