wartosc oczekiwana
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nowy sącz
- Podziękował: 34 razy
wartosc oczekiwana
Jak obliczyć \(\displaystyle{ EX ^{2}}\) dla \(\displaystyle{ X}\) mającego rozkład Poissona z parametrem 3?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wartosc oczekiwana
Albo ze wzoru \(\displaystyle{ VarX=EX^2-(EX)^2}\), albo wprost z definicji, bo znasz funkcję rozkładu prawdopodobieństwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nowy sącz
- Podziękował: 34 razy
wartosc oczekiwana
wprost z definicji dostaje szereg, którego nie potrafię zsumować, próbowałem wykorzystać też to:
dla \(\displaystyle{ X > 0}\)
\(\displaystyle{ EX = \sum_{ k=1 }^{\infty}(X \ge k)}\)
i zrobić podstawienie: \(\displaystyle{ Y= X^{2}}\)
Można z tego korzystać w tym przypadku?
Bo jeśli robię wprost z definicji to zatrzymuje się w momencie:
\(\displaystyle{ EX^{2}= \sum_{k=0}^{ \infty }k ^{2}* \frac{ 3^{k} }{k!}* e^{-3}}\)
I zupełnie nie wiem jak dalej sobie z tym poradzić.
Bo gdyby skorzystać z wzoru na wariancję to trzeba by było obliczyć wariancję wtedy też trzeba mieć to \(\displaystyle{ EX ^{2}}\) żeby ją obliczyć chyba, prawda?
dla \(\displaystyle{ X > 0}\)
\(\displaystyle{ EX = \sum_{ k=1 }^{\infty}(X \ge k)}\)
i zrobić podstawienie: \(\displaystyle{ Y= X^{2}}\)
Można z tego korzystać w tym przypadku?
Bo jeśli robię wprost z definicji to zatrzymuje się w momencie:
\(\displaystyle{ EX^{2}= \sum_{k=0}^{ \infty }k ^{2}* \frac{ 3^{k} }{k!}* e^{-3}}\)
I zupełnie nie wiem jak dalej sobie z tym poradzić.
Bo gdyby skorzystać z wzoru na wariancję to trzeba by było obliczyć wariancję wtedy też trzeba mieć to \(\displaystyle{ EX ^{2}}\) żeby ją obliczyć chyba, prawda?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wartosc oczekiwana
Zauważ, że \(\displaystyle{ EX^2= \sum_{k=0}^{\infty} k^2 \cdot \frac{\lambda^k}{k!}\cdot e^{-\lambda}= e^{-\lambda}\cdot \lambda \cdot \sum_{k=0}^{\infty} k \cdot \frac{\lambda^{k-1}}{(k-1)!} =e^{-\lambda} \cdot\lambda \cdot \sum_{k=0}^{\infty} \frac{d}{d \lambda}(\frac{\lambda^k}{(k-1)!})}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wartosc oczekiwana
Pomyłiłem się w formule i nie wyświetalało się \(\displaystyle{ \lambda}\), ale teraz już jest ok.karolo15 pisze:co to znaczy \(\displaystyle{ \frac{d}{d}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
wartosc oczekiwana
Może dodam jeszcze, że można to zarobić na podstawie funkcji generującej momenty, różniczkujemy ją dwa razy i podstawiamy t=0 i mamy wynik