wyznaczenie rozkładu zmiennej
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nowy sącz
- Podziękował: 34 razy
wyznaczenie rozkładu zmiennej
Zmienna losowa X ma rozkład z gęstością \(\displaystyle{ g(x)= \frac{1}{2}x * 1_{[0,2]}(x)}\) Wyznaczyć rozkład zmiennej \(\displaystyle{ Y=min\left\{X-1,0 \right\}}\)?
No i chciałem to policzyć z dystrybuanty i zacząłem od tego:
\(\displaystyle{ F_{y}(t)=P(Y \le t)=P(min\left\{X-1,0 \right\} \le t)}\)
I nie wiem jak dalej rozpisać tą funkcję minimum, wydawało mi się żeby rozpisać dwa warunki:
1. gdy \(\displaystyle{ X-1 \ge 0}\) wtedy \(\displaystyle{ P(0 \le t)}\) <= nie wiem jak to rozwiązać bo z tego by wynikało że dla \(\displaystyle{ t \ge 0}\) to się równa 1 a w p.p. 0
2.gdy \(\displaystyle{ X-1<0}\) wtedy \(\displaystyle{ P=(X-1 \le t)}\)
Kto mi podpowie co dalej?
No i chciałem to policzyć z dystrybuanty i zacząłem od tego:
\(\displaystyle{ F_{y}(t)=P(Y \le t)=P(min\left\{X-1,0 \right\} \le t)}\)
I nie wiem jak dalej rozpisać tą funkcję minimum, wydawało mi się żeby rozpisać dwa warunki:
1. gdy \(\displaystyle{ X-1 \ge 0}\) wtedy \(\displaystyle{ P(0 \le t)}\) <= nie wiem jak to rozwiązać bo z tego by wynikało że dla \(\displaystyle{ t \ge 0}\) to się równa 1 a w p.p. 0
2.gdy \(\displaystyle{ X-1<0}\) wtedy \(\displaystyle{ P=(X-1 \le t)}\)
Kto mi podpowie co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nowy sącz
- Podziękował: 34 razy
wyznaczenie rozkładu zmiennej
funkcja, która wyrzuca 1 na danym przedziale i zero poza tym przedziałem
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
wyznaczenie rozkładu zmiennej
To chyba będzie tak:
\(\displaystyle{ F_X(x)=\int_{-\infty}^xg(x)\,dx=\begin{cases}0,\ x<0\\\frac{1}{4}x^2,\ 0\le x<2\\1,\ 2\le x\end{cases}\\
\begin{cases}P(Y<-1)=0\\
P(-1\le Y<\gamma<0)=P(0\le X<\gamma+1<1)\\
P(Y=0)=P(X\ge 1)\\
P(0<Y)=0\end{cases}\\
F_Y(x)=\begin{cases}0,\ x<-1\\\frac{1}{4}(x+1)^2,\ -1\le x<0\\1,\ 0\le x\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ F_X(x)=\int_{-\infty}^xg(x)\,dx=\begin{cases}0,\ x<0\\\frac{1}{4}x^2,\ 0\le x<2\\1,\ 2\le x\end{cases}\\
\begin{cases}P(Y<-1)=0\\
P(-1\le Y<\gamma<0)=P(0\le X<\gamma+1<1)\\
P(Y=0)=P(X\ge 1)\\
P(0<Y)=0\end{cases}\\
F_Y(x)=\begin{cases}0,\ x<-1\\\frac{1}{4}(x+1)^2,\ -1\le x<0\\1,\ 0\le x\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, o 01:54 przez octahedron, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nowy sącz
- Podziękował: 34 razy
wyznaczenie rozkładu zmiennej
cholera nic z tego nie rozumiem, gdzie tu jest rozpisana ta funkcja minimum na 2 warunki?
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
wyznaczenie rozkładu zmiennej
\(\displaystyle{ min\left\{ X-1,0\right\}= \begin{cases}X-1,\ X<1\\0,\ X\ge 1\end{cases}}\)
No i tu już nic więcej się nie da rozpisać.
No i tu już nic więcej się nie da rozpisać.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy