Gęstości funkcji

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
viki.kk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 29 paź 2008, o 18:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Węgierska Górka
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Gęstości funkcji

Post autor: viki.kk »

Witam mam problem z zadaniami ale tylko w jednym miejscu-dokładniej mam podane gęstości ale ja potrzebuje ich wartości oczekiwane i wariancje(np Poisson \(\displaystyle{ EX=\lambda , D^{2}X=\lambda}\)
a nie wiem co to za funkcje
\(\displaystyle{ a) f_{x_{n} } \left( x\right)= \frac{1}{ \pi \left( 1+x ^{2} \right) }}\)
\(\displaystyle{ b)f_{x_{n} } \left( x\right)=12x\left ( 1-x\right)^{2} 1_{\left( 0,1\right) }}\)

no i jaką mają wartośc oczekiwaną i wariancje??
proszę pomóżcie a z zadaniami sobie wtedy poradzę (wujka googole pytałam no ale może mało skutecznie:()
Ostatnio zmieniony 8 lut 2012, o 23:32 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

Gęstości funkcji

Post autor: miodzio1988 »

a to z definicji nie mozesz sobie policzyc tych parametrow?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Gęstości funkcji

Post autor: »

viki.kk pisze:\(\displaystyle{ a) f_{x_{n} } \left( x\right)}\)
Bardzo dziwne oznaczenie, mam poważne wątpliwości czy dokładnie tak to wyglądało na zajęciach.

Co do meritum - jeśli mamy rozkład o gęstości \(\displaystyle{ f(x)}\), to:
\(\displaystyle{ EX=\int_{-\infty}^{+\infty}xf(x)dx\\
E(X^2)=\int_{-\infty}^{+\infty}x^2f(x)dx\\
D^2X= E(X^2)- (EX)^2}\)


Q.
viki.kk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 29 paź 2008, o 18:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Węgierska Górka
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Gęstości funkcji

Post autor: viki.kk »

Aha no tak zapomniałam o tych wzorach ogólnych dziękuje bardzo:)
ODPOWIEDZ