W pewnym warsztacie samochodowym w czasie badań okresowych średnio w co 3 aucie znajdowana jest usterka. Na badania okresowe przyjechało 6 samochodów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w pierwszym aucie znaleziono usterkę, jeśli wiadomo, że tego dnia znaleziono usterki w 3 samochodach?
miałem takie zadanie na kolosie i wyszła mi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), liczyłem normalnie schematem Bernouillego. Jakieś ~10 osób odemnie z grupy twierdzi że wyszła im \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\), ale siedze od 3 godzin na tym zadaniem i nie moge dojść do takiego wyniku... poddaje się, może ktoś coś wymyśli??
proste ze schematem bernouillego
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
proste ze schematem bernouillego
to chyba jednak dobrze, znaazłem na necie rozwiązanie i też wyszła \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), wygląda na to że straciłem wczoraj pół dnia na zastanawianie się co skopałem w tym zadaniu, a okazuje sie że mam dobrze :>