Zmienna losowa X ma rozkład wykładniczy z parametrem 3:
Wyznaczyć rozkład zmiennej [X] ([x] oznacza część całkowitą liczby x).
Czy w tym zadaniu wystarczy zapisać gęstość rozkładu wykładniczego z parametrem 3 z [x] zamiast x we wzorze?
wyznaczanie rozkładu
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
wyznaczanie rozkładu
Nie wiem. Całkuj i korzystaj z tego co wiesz a może Ci wyjdzie to samo:
\(\displaystyle{ P([X]=k)=P(k \le X <k+1)=P(X<k+1)-P(X \le k)}\)
\(\displaystyle{ P([X]=k)=P(k \le X <k+1)=P(X<k+1)-P(X \le k)}\)