ponownie cpn
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 lut 2007, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dominikowice
ponownie cpn
Obok pewnej stacji CPN srednio przyjezdza 3 razy wiecej samochodow ciezarowych niz osobowych. Prawdopodobienstwo, ze samochod osobowy zatrzyma sie na tej stacji wynosi 0,01 natomiast ze zatankuje ciezarowy 0,05. Oblicz prawdopodobienstwo ze przejezdzajacy samochod zatankuje na tej stacji. (PROSZE NAJPROSTSZYM SPOSOBEM, pokolei- ja jeszcze nie bralem prawdopodobienstwa a dla kolegi troche to za trudne;) )
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
ponownie cpn
\(\displaystyle{ B_1}\) przejeżdża ciężarowy
\(\displaystyle{ B_2}\) przejeżdża osobowy
\(\displaystyle{ A}\) zatankuje
Prawdopodobieństwo całkowite:
\(\displaystyle{ p(A)=p(B_1)\cdot p(A|B_1)+p(B_2)\cdot p(A|B_2)=\frac{3}{4}\cdot 0,05+\frac{1}{4}\cdot 0,01=0,04}\)
\(\displaystyle{ B_2}\) przejeżdża osobowy
\(\displaystyle{ A}\) zatankuje
Prawdopodobieństwo całkowite:
\(\displaystyle{ p(A)=p(B_1)\cdot p(A|B_1)+p(B_2)\cdot p(A|B_2)=\frac{3}{4}\cdot 0,05+\frac{1}{4}\cdot 0,01=0,04}\)