prawdopodobieństwo rzut kostką do gry
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 sty 2012, o 20:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ciechocinek
- Podziękował: 8 razy
prawdopodobieństwo rzut kostką do gry
jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia dokładnie jednej 6 przy 1 rzucie 3 kostkami
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
prawdopodobieństwo rzut kostką do gry
Z metody "drzewka" można: dla każdej kostki po kolei: wypadnie " szóstka" - prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\). Wypadnie "nie-szóstka" - prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\).
Stąd prawdopodobieństwo zdarzenia, że będzie jedna \(\displaystyle{ 6}\), będzie równe:
\(\displaystyle{ P=\left( \frac{1}{6} \cdot \frac{5}{6} \cdot \frac{5}{6} \right) \cdot 3}\)
Dlatego na końcu razy \(\displaystyle{ 3}\), bo szóstka może wystąpić na każdej z trzech kostek.
Stąd prawdopodobieństwo zdarzenia, że będzie jedna \(\displaystyle{ 6}\), będzie równe:
\(\displaystyle{ P=\left( \frac{1}{6} \cdot \frac{5}{6} \cdot \frac{5}{6} \right) \cdot 3}\)
Dlatego na końcu razy \(\displaystyle{ 3}\), bo szóstka może wystąpić na każdej z trzech kostek.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 sty 2012, o 20:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ciechocinek
- Podziękował: 8 razy
prawdopodobieństwo rzut kostką do gry
a jakie by bylo prawdopodobieństwo wyrzucenia dwóch 6 przy 1 rzucie dwoma kostkamiloitzl9006 pisze:Z metody "drzewka" można: dla każdej kostki po kolei: wypadnie " szóstka" - prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\). Wypadnie "nie-szóstka" - prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\).
Stąd prawdopodobieństwo zdarzenia, że będzie jedna \(\displaystyle{ 6}\), będzie równe:
\(\displaystyle{ P=\left( \frac{1}{6} \cdot \frac{5}{6} \cdot \frac{5}{6} \right) \cdot 3}\)
Dlatego na końcu razy \(\displaystyle{ 3}\), bo szóstka może wystąpić na każdej z trzech kostek.
\(\displaystyle{ P=\left( \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6} \right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{36}}\) ??
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy