1,6,8,9.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 lut 2007, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dominikowice
1,6,8,9.
Z liczb 1,6,8,9 losujemy jedną cyfre a z pozostałych trzech drugą i tworzymy liczbe dwucyfrową. Oblicz prawdopodobienstwo ze za pierwszym razem wylosujemy cyfre podzielna przez 3. (PROSZE JAK NAJPROSTSZYM SPOSOBEM, pokolei)
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
1,6,8,9.
Po co dwa razy zakładać ten sam temat: https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28608 ?
Po kolei, tak?
Za pierwszym razem możemy wylosować: 1, 6, 8 lub 9 (czyli mamy wszystkich zdarzeń 4). Dwie z nich są podzielne przez 3 (6 i 9), zatem mamy dwa zdarzenia sprzyjające.
Czyli \(\displaystyle{ P=\frac{2}{4}=\frac{1}{2}}\)
Po kolei, tak?
Za pierwszym razem możemy wylosować: 1, 6, 8 lub 9 (czyli mamy wszystkich zdarzeń 4). Dwie z nich są podzielne przez 3 (6 i 9), zatem mamy dwa zdarzenia sprzyjające.
Czyli \(\displaystyle{ P=\frac{2}{4}=\frac{1}{2}}\)