Warunkowa wartość oczekiwana

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

Warunkowa wartość oczekiwana

Post autor: acmilan »

Z twierdzenia o prawdopodobieństwie całkowitym jest taki wzór:
\(\displaystyle{ E(X)= \sum_{i=1}^{n} E(X|A_{i})\cdot P(A_{i})}\); gdzie \(\displaystyle{ A_{i}}\)-rozłączne parami oraz \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} P(A_{i})=1}\)

Mam pytanie, czy analogicznie jest dla wariancji? To znaczy, czy
\(\displaystyle{ Var(X)= \sum_{i=1}^{n} Var(X|A_{i})\cdot P(A_{i})}\)?

Wydaje mi się, że nie, ale pewności nie mam.
ODPOWIEDZ