Oblicz wartość oczekiwaną, wariancje, odchylenie standardowe oraz podac rozkład zmiennej losowej dla rzutu 2 kostkami do gry, gdy zmienna losowa jest to różnica liczby wyrzuconych oczek.
Z góry dzięki za pomoc
Rozkład zmiennej losowej
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Rozkład zmiennej losowej
Tu masz taka tabelkę:
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|cccccc}
x_1/x_2&1&2&3&4&5&6\\\hline
1&0&-1&-2&-3&-4&-5\\
2&1&0&-1&-2&-3&-4\\
3&2&1&0&-1&-2&-3\\
4&3&2&1&0&-1&-2\\
5&4&3&2&1&0&-1\\
6&5&4&3&2&1&0
\end{array}}\)
Teraz podaj ile wynosi kolejno:
\(\displaystyle{ P(X=-5),P(X=-4)...}\)
To będzie twój rozkład.
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|cccccc}
x_1/x_2&1&2&3&4&5&6\\\hline
1&0&-1&-2&-3&-4&-5\\
2&1&0&-1&-2&-3&-4\\
3&2&1&0&-1&-2&-3\\
4&3&2&1&0&-1&-2\\
5&4&3&2&1&0&-1\\
6&5&4&3&2&1&0
\end{array}}\)
Teraz podaj ile wynosi kolejno:
\(\displaystyle{ P(X=-5),P(X=-4)...}\)
To będzie twój rozkład.