ze zbioru Z={x:x nalezy do N, \(\displaystyle{ \frac{1}{logx}+\frac{1}{1-logx}>1}\) losujemy kolejno bez zwracania 2 liczby i tworzymy z nich liczbe dwucyfrowa, w ktorej cyfra dziesiatek jest pierwsza z wylosowanych liczb. sprawdz, czy zdarzenia:
A-utworzona liczba jest parzysta
B-utworzona liczba jest podzielna przez 3,
sa niezalezne.
mieszanka z logarytmem
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
mieszanka z logarytmem
najpierw trzeba rozwiązac nierówność i zobaczyć jakie cyfry mamy do dyspozycji
[ Dodano: 10 Luty 2007, 21:54 ]
i niezależność jest wtedy P(AnB)= P(A)*P(B)
[ Dodano: 10 Luty 2007, 21:54 ]
i niezależność jest wtedy P(AnB)= P(A)*P(B)
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
mieszanka z logarytmem
moze znak musi być w drugą stronę, bo na szybko napisalem sobie na kartce i też mi nie wychodzi
1- logx produkuje liczby ujemne 1/logx to liczby mniejsze od 1
1- logx produkuje liczby ujemne 1/logx to liczby mniejsze od 1
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
mieszanka z logarytmem
Przyjmijmy
\(\displaystyle{ logx=t}\)
oczywiście
\(\displaystyle{ x>0}\)
\(\displaystyle{ logx\neq 0 \wedge logx\neq 1}\), czyli
\(\displaystyle{ x\neq 1 \wedge x\neq 10}\)
musimy rozwiązać nierówność
\(\displaystyle{ \frac{1}{t}+\frac{1}{1-t}>1}\)
rozwiązanie jest następujące
\(\displaystyle{ 0}\)
\(\displaystyle{ logx=t}\)
oczywiście
\(\displaystyle{ x>0}\)
\(\displaystyle{ logx\neq 0 \wedge logx\neq 1}\), czyli
\(\displaystyle{ x\neq 1 \wedge x\neq 10}\)
musimy rozwiązać nierówność
\(\displaystyle{ \frac{1}{t}+\frac{1}{1-t}>1}\)
rozwiązanie jest następujące
\(\displaystyle{ 0}\)