Znaleźć rozkład zmiennej losowej (łatwe).
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Znaleźć rozkład zmiennej losowej (łatwe).
Prawdopodobieństwo trafienia w cel w każdym strzale wynosi \(\displaystyle{ 0,9}\). Niech \(\displaystyle{ X}\) oznacza liczbę strzałów celnych w serii \(\displaystyle{ 4}\) strzałów. Wyznacz rozkład prawdopodobieństwa zmiennej \(\displaystyle{ X}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Znaleźć rozkład zmiennej losowej (łatwe).
Tak, też narzucił mi się rozkład Bernoulliego. Chciałbym jednak zobaczyć pełne rozwiązanie tego zadania, bo dopiero zaczynam przygodę z rachunkiem prawdopodobienstwa na studiach, a uczę się tego materiału samemu. Bardzo by mi to pomogło, dzieki z góry
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Znaleźć rozkład zmiennej losowej (łatwe).
Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) może przyjmować wartości \(\displaystyle{ 0,1,2,3,4}\). Zgodnie ze wzorem z rozkładu Bernoulliego:
\(\displaystyle{ P(X=k)= \binom{4}{k}\cdot (0,9)^k \cdot (0,1)^{4-k}}\)
Q.
\(\displaystyle{ P(X=k)= \binom{4}{k}\cdot (0,9)^k \cdot (0,1)^{4-k}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Znaleźć rozkład zmiennej losowej (łatwe).
Dzięki. A jaka może być dziedzina zmiennej losowej w tym przypadku? Czyli jaka jest przestrzeń zdarzeń elementarnych?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Znaleźć rozkład zmiennej losowej (łatwe).
No jeśli są cztery strzały i w każdym można trafić lub spudłować, to możliwych wyników jest \(\displaystyle{ 2^4}\) i każdy z nich jest postaci: "trafiony, pudło, pudło, trafiony".
Q.
Q.