CPN
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 lut 2007, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dominikowice
CPN
Obok pewnej stacji CPN srednio przyjezdza 3 razy wiecej samochodow ciezarowych niz osobowych. Prawdopodobienstwo, ze samochod osobowy zatrzyma sie na tej stacji wynosi 0,01 natomiast ze zatankuje ciezarowy 0,05. Oblicz prawdopodobienstwo ze przejezdzajacy samochod zatankuje na tej stacji.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
CPN
Zakładam, że jeśli samochód ciężarowy się zatrzyma to zatankuje...
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) ciężorowych
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) osobowych
Zatankuje: \(\displaystyle{ \frac{1}{100}\cdot \frac{1}{4}+\frac{5}{100}\cdot \frac{3}{4}=\frac{6}{400}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) ciężorowych
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) osobowych
Zatankuje: \(\displaystyle{ \frac{1}{100}\cdot \frac{1}{4}+\frac{5}{100}\cdot \frac{3}{4}=\frac{6}{400}}\)