50 losów na loterii

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

50 losów na loterii

Post autor: primabalerina01 »

Na loterię przygotowano 50 losów, z których 15 wygrywa. prawdopodobieństwo, że wśród kupionych 5 losów jest co najmniej jeden wygrywający.

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={50\choose 5}=2118760}\)
i nie wiem jak dalej
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

50 losów na loterii

Post autor: kamil13151 »

Oblicz zdarzenie przeciwne (wśród 5 losów żaden nie wygrywa) i wykorzystaj wzorek \(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\).
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

50 losów na loterii

Post autor: primabalerina01 »

Tylko co mam za co podstawic?
Obliczyłam to :
\(\displaystyle{ A'}\)- zdarzenie, że wśród 5 losów żaden nie wygra
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A'}}= {35 \choose 5}=324632}\)
i tearaz co ?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

50 losów na loterii

Post autor: kamil13151 »

\(\displaystyle{ P(A)=1- \frac{ {35 \choose 5} }{ {50 \choose 5} }}\)
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

50 losów na loterii

Post autor: primabalerina01 »

Czyli \(\displaystyle{ P(A)}\) to będzie prawdopodobieństwo że wygra co najmniej 1 tak ?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

50 losów na loterii

Post autor: kamil13151 »

Tak.
ODPOWIEDZ