W urnie jest ...
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
W urnie jest ...
W urnie jest 2 razy więcej kul czarnych niz białych i 3 razy więcej kul zielonych niż białych. Losujemy jednocześnie trzy kule. Prawdopodobieństwo wylosowania trzech kul różnych kolorów jest równe 27/136. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania z tej urny takiej trójki kul, w której będzie 1 kula biała i 2 zielone.
x-kule białe
2x-kule czarne
3x-kule zielone
wszytskich możliwości jest \(\displaystyle{ {6x \choose 3}=(6x-2)(6x-1)x}\)
A-zdarzenie że wylosuemy 1 kule białą i 2 zielone ,
czyli \(\displaystyle{ A=C ^{1} _{x} \cdot C ^{2} _{3x}}\) ??
x-kule białe
2x-kule czarne
3x-kule zielone
wszytskich możliwości jest \(\displaystyle{ {6x \choose 3}=(6x-2)(6x-1)x}\)
A-zdarzenie że wylosuemy 1 kule białą i 2 zielone ,
czyli \(\displaystyle{ A=C ^{1} _{x} \cdot C ^{2} _{3x}}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
W urnie jest ...
Moc zbioru Omega \(\displaystyle{ |\Omega|=...}\) masz obliczoną dobrze.
Teraz oblicz moc zbioru \(\displaystyle{ |B|=...}\) dla zdarzenia: wylosowanie kul różnych kolorów.
Oblicz p-stwo, przyrównaj do podanej w zadaniu wartości i z otrzymanego równania wyznacz \(\displaystyle{ x}\).
Dalszą część zadania wykonaj dla znanego \(\displaystyle{ x}\).
Teraz oblicz moc zbioru \(\displaystyle{ |B|=...}\) dla zdarzenia: wylosowanie kul różnych kolorów.
Oblicz p-stwo, przyrównaj do podanej w zadaniu wartości i z otrzymanego równania wyznacz \(\displaystyle{ x}\).
Dalszą część zadania wykonaj dla znanego \(\displaystyle{ x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
W urnie jest ...
czyli \(\displaystyle{ |B|= {x \choose 1} {2x \choose 1} {3x \choose 1} =6x ^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{27}{136}= \frac{6x ^{3} }{(6x-2)(6x-1)x}}\) ??
\(\displaystyle{ \frac{27}{136}= \frac{6x ^{3} }{(6x-2)(6x-1)x}}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
W urnie jest ...
OK.
Teraz rozwiąż otrzymane równanie (odpowiednie założenia, skrócić przez x, wymnożyć itd.)
Teraz rozwiąż otrzymane równanie (odpowiednie założenia, skrócić przez x, wymnożyć itd.)
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
W urnie jest ...
Po początkowych przekształceniach powinno być tak:
\(\displaystyle{ 27(36x^2-18x+2)=136 \cdot 6x^2}\)
Teraz po wymnożeniu, uporządkowaniu otrzymasz równanie kwadratowe.
\(\displaystyle{ 27(36x^2-18x+2)=136 \cdot 6x^2}\)
Teraz po wymnożeniu, uporządkowaniu otrzymasz równanie kwadratowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
W urnie jest ...
tak mam teraz mnoże i otrzymuję cos takiego :
\(\displaystyle{ 972x ^{2} -486x+54=816x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 0=156x ^{2}-486x+54 /6}\)
\(\displaystyle{ 26x ^{2}-81x+9=0}\)
i delta nie wychodzi
\(\displaystyle{ 972x ^{2} -486x+54=816x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 0=156x ^{2}-486x+54 /6}\)
\(\displaystyle{ 26x ^{2}-81x+9=0}\)
i delta nie wychodzi
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
W urnie jest ...
\(\displaystyle{ \Delta=81^2-4 \cdot 26 \cdot 9=5625}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} =75}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} =75}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
W urnie jest ...
Jak znajdziesz \(\displaystyle{ x}\), czyli będziesz wiedziała ile jakich jest kul, to \(\displaystyle{ |A|}\) obliczysz tak jak napisałaś w swoim pierwszym poście.
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
W urnie jest ...
A co to jest \(\displaystyle{ \frac{18}{52}}\) ?
Jakie otrzymałaś \(\displaystyle{ x}\) jako rozwiązanie równania:
\(\displaystyle{ 26x ^{2}-81x+9=0}\)
Które z tych wartości spełniają warunki zadania?
Jakie otrzymałaś \(\displaystyle{ x}\) jako rozwiązanie równania:
\(\displaystyle{ 26x ^{2}-81x+9=0}\)
Które z tych wartości spełniają warunki zadania?
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
W urnie jest ...
\(\displaystyle{ x _{1} =3}\) który nie należy
\(\displaystyle{ x _{2}= \frac{6}{52}}\)
3x- kule zielone , czyli wszytskich zielonych jest \(\displaystyle{ \frac{18}{52}}\)
\(\displaystyle{ x _{2}= \frac{6}{52}}\)
3x- kule zielone , czyli wszytskich zielonych jest \(\displaystyle{ \frac{18}{52}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
W urnie jest ...
Ale do czego nie należy? Właśnie \(\displaystyle{ x=3}\) jest jedynym rozwiązaniem spełniającym warunki (bo jednym z warunków jest to, że \(\displaystyle{ x}\) musi być liczbą naturalną.primabalerina01 pisze:\(\displaystyle{ x _{1} =3}\) który nie należy
Przecież ilość kul nie może być liczbą nienaturalną?
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy