Witam
Chodzi mi o sprawdzenie dwóch zadanek z prawdopodobieństwa,
bo nie wiem czy poniższy sposób rozwiązania jest właściwy,
czy może popełniłem gdzieś błąd
Zad1
Autobus przyjeżdża, co 4 minuty tramwaj, co 6 minut.
Pasażer przychodzi losowo na przystanek.
a) jakie jest prawdopodobieństwo, że doczeka się prędzej autobusu czy tramwaju
b) będzie czekał na cokolwiek mniej niż 2 minuty
.....i rozwiązałem to tak:
a)
\(\displaystyle{ P(A) = \left\{ 0, a\right\}}\)
\(\displaystyle{ p(0) = \frac{3}{4},}\)
\(\displaystyle{ p(a) = \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(T) = \left\{ 0, t\right\}}\)
\(\displaystyle{ p(0) = \frac{5}{6}}\)
\(\displaystyle{ p(t) = \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{p(t)}{p(a)} = \frac{1}{6} : \frac{1}{4} = 0,67 = 67 \%}\)
b)
\(\displaystyle{ p(a) = \frac{2}{4} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ p(t) = \frac{2}{6} = \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ p(a) + p(t) = \frac{1}{2} + \frac{1}{3} = \frac{3}{4} = 75 \%}\) chyba źle?
Zad2
Dwie osoby umówiły się na spotkanie pomiędzy 15:00 a 16:00 i postanowiły,
że będą na siebie czekać nie dłużej niż 15 minut.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że do spotkania dojdzie.
.... i wyszło mi że szansa wynosi jak 1 do 4, (25%)-- 2 lut 2012, o 17:18 --jakieś pomysły chodzi mi tylko o sprawdzenie jak widać zadania są zrobione, tylko czy poprawnie?
Zadania maturalne 2012
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 1 lut 2012, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
Zadania maturalne 2012
Ostatnio zmieniony 2 lut 2012, o 00:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj Caps Locka.
Powód: Nie używaj Caps Locka.