rozkład dwumianowy i poisson

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
linfa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 paź 2010, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin

rozkład dwumianowy i poisson

Post autor: linfa »

Cześć ! mam takie zadania do rozwiązania tylko za bardzo nie wiem jak się do niego zabrać.

Liczba lat eksploatacji toru wodnego wynosi 5. prawdopodobieństwo wypadku na torze wynosi 0,01. Oblicz prawdopodobieństwo wystąpienia

a) 4 lub więcej wypadków

2 zadanie

Intensywność ruchu statków wynosi 1. Obliczyć prawdopodobieństwo pojawienia się 3 lub więcej statków w ciągu godziny

z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam !
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

rozkład dwumianowy i poisson

Post autor: lokas »

Co do drugiego to masz że EX=1 (czyli lambda we wzorze)
A szukane prawdopodobieństwo to 1-(P[X=1]+P[X=2])
ODPOWIEDZ