Równomierny rozkład zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 31 sty 2012, o 12:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 2 razy
Równomierny rozkład zmiennej losowej
Witam, mam problem z takim zadaniem..
Zmienna losowa X ma rozkład równomierny na odcinku (\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2}}\)). Wyznacz rozkład zmiennej losowej Y=cosX
Zmienna losowa X ma rozkład równomierny na odcinku (\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2}}\)). Wyznacz rozkład zmiennej losowej Y=cosX
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Równomierny rozkład zmiennej losowej
Proponuje wyznaczyć dystrybuantę
\(\displaystyle{ P(\cos X \le t)=\ldots}\)
czyli rozwiązujesz nierówność trygonometryczną \(\displaystyle{ \cos x \le t, x\in (- \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2}
)}\) właściwie tylko dla \(\displaystyle{ t\in [0,1].}\)
\(\displaystyle{ P(\cos X \le t)=\ldots}\)
czyli rozwiązujesz nierówność trygonometryczną \(\displaystyle{ \cos x \le t, x\in (- \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2}
)}\) właściwie tylko dla \(\displaystyle{ t\in [0,1].}\)
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Równomierny rozkład zmiennej losowej
Np. dla \(\displaystyle{ t=\frac{1}{2}}\) co mamy? Rozwiązujemy nierówność \(\displaystyle{ \cos x \le \frac{1}{2}, x\in (- \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2} ),}\) najlepiej zrobić sobie rysunek. Na czym się zatrzymujesz?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 31 sty 2012, o 12:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 2 razy
Równomierny rozkład zmiennej losowej
Jak podstawię \(\displaystyle{ t= \frac{1}{2}}\) to będę miał .. \(\displaystyle{ x \in \left( - \frac{ \pi }{2}, -arccos \frac{1}{2} \right) \cup \left( arccos \frac{1}{2}, \frac{ \pi }{2} \right)}\) tak? o to chodzi?
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Równomierny rozkład zmiennej losowej
Tak. Jak domkniemy przy arcusie \(\displaystyle{ x in left( - frac{ pi }{2}, -arccos frac{1}{2}
ight] cup left[ arccos frac{1}{2}, frac{ pi }{2}
ight)}\) to będzie dobrze
Dla reszty \(\displaystyle{ t\in (0,1)}\) widać jakie będzie rozwiązanie.
ight] cup left[ arccos frac{1}{2}, frac{ pi }{2}
ight)}\) to będzie dobrze
Dla reszty \(\displaystyle{ t\in (0,1)}\) widać jakie będzie rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, o 22:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \arccos, itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \arccos, itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 31 sty 2012, o 12:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 2 razy
Równomierny rozkład zmiennej losowej
Więc odpowiedzią na pytanie w zadaniu będzie:
X ma rozkład:
\(\displaystyle{ f\left( t\right) = \begin{cases} \left( - \frac{ \pi }{2}, -arccos \frac{1}{2} \right] \cup \left[ arccos \frac{1}{2}, \frac{ \pi }{2} \right) dla t \in(0,1] \\ 0 w przeciwnym przypadku \end{cases}}\)
tak?
X ma rozkład:
\(\displaystyle{ f\left( t\right) = \begin{cases} \left( - \frac{ \pi }{2}, -arccos \frac{1}{2} \right] \cup \left[ arccos \frac{1}{2}, \frac{ \pi }{2} \right) dla t \in(0,1] \\ 0 w przeciwnym przypadku \end{cases}}\)
tak?
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Równomierny rozkład zmiennej losowej
Nie. Najpierw napisz rozwiązanie nierówności trygonometrycznej dla reszty \(\displaystyle{ t\in (0,1).}\)