Wzór Bayesa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
D-Mic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 2 paź 2010, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Wzór Bayesa

Post autor: D-Mic »

Witam mam zadanie o treści:

W urnie jest n kul, przy czym n może być równe 3,5,6 z jednakowymi prawdopodobieństwami. Kule są ponumerowane od 1 do n. Losujemy kolejno dwie kule bez zwracania i zapisujemy cyfry z tych kul w kolejności wylosowania. Okazało się, że zapisana liczba jest nie mniejsza od 50. Jakie jest prawdopodobieństwo, że n było równe 5?


Moja prośba, czy ktoś mógłby rozpisać sobie to zadania na kartce i podać sam wynik? Bo nie mam odpowiedzi i nie wiem czy po prostu dobrze to zrobiłem. Wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) jakby ktoś potwierdził ten wynik byłbym spokojniejszy

PS. Korzystałem z twierdzenia Bayesa
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

Wzór Bayesa

Post autor: acmilan »

\(\displaystyle{ P(n=5|liczba \ge 50)=\frac{P(liczba \ge 50|n=5) \cdot P(n=5)}{P(liczba \ge 50)}=\frac{\frac{1}{5} \cdot \frac{1}{3}}{\frac{1}{3} \cdot 0 + \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{5} + \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{3}}=\frac{3}{14}}\)
Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, o 00:16 przez acmilan, łącznie zmieniany 2 razy.
D-Mic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 2 paź 2010, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Wzór Bayesa

Post autor: D-Mic »

a możesz powiedzieć jaka omega Ci tutaj wyszła?
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

Wzór Bayesa

Post autor: acmilan »

No omega to zbiór par liczb.
D-Mic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 2 paź 2010, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Wzór Bayesa

Post autor: D-Mic »

a dokładniej? bo według mnie będzie ona równa 34, czy się myle?
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

Wzór Bayesa

Post autor: acmilan »

Czemu 34? Tu omega zależy od tego czy n=3,5 czy 6.
//Edytowałem wcześniejszy post-- 31 sty 2012, o 00:21 --Pokaż jak to robiłeś.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Wzór Bayesa

Post autor: Inkwizytor »

Tu nie da się policzyć mocy zbioru \(\displaystyle{ \Omega}\). Chyba że chodzi o samą możliwość wystąpienia danej uporządkowanej pary liczb (wówczas liczysz wariację bez powtórzeń 2 z 6). Jednakże taka \(\displaystyle{ \Omega}\) będzie mało użyteczna. Zrób po prostu drzewkiem, a wyjdzie Ci tak jak podał acmilan.
D-Mic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 2 paź 2010, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Wzór Bayesa

Post autor: D-Mic »

ok, ok już to zrozumiałem, bardzo dziękuje
ODPOWIEDZ