rachunek prawdopodobienstwa
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 14:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
rachunek prawdopodobienstwa
W szufladzie znajduja sie kartki z cyframi \(\displaystyle{ 1,2,3,4,5}\), na kazdej kartce 1 cyfra.Losujemy z szuflady po jednej kartce , wszystkie kartki ukladamy w kolejnosci losowania.Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia , ze wylosowana liczba pięciocyfrowa jest wieksza od \(\displaystyle{ 13000}\) i mniejsza od \(\displaystyle{ 30000}\).
Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, o 15:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
rachunek prawdopodobienstwa
\(\displaystyle{ \Omega = 5!=120\\
A = 2 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 + 1 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 = 48+18=66\\
P(A)= \frac{66}{120}=55\%}\)
A = 2 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 + 1 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 = 48+18=66\\
P(A)= \frac{66}{120}=55\%}\)