prawdopodobieństwo że co najmniej dwa losy wygrywajace

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
stefan81
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 29 sty 2011, o 23:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

prawdopodobieństwo że co najmniej dwa losy wygrywajace

Post autor: stefan81 »

Spośród 15 losow wygrywają 4. Kupiono 6 losow. Jakie jest prawdopodobienstwo ze co najmniej dwa wygrywają.


Wymyśliłem coś takiego, tylko nie jestem pewien
P(A)=wygrywaja co najmniej dwa losy
P(A')=wygrywa jeden los albo wszystkie przegrywają

\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')=1- \frac{\binom{4}{1} \binom{11}{5}}{\binom{15}{6}} + \frac{\binom{4}{0} \binom{11}{6}}{\binom{15}{6}}}\)

Proszę o odpowiedź
Szynka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 23 gru 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bogatynia/Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 4 razy

prawdopodobieństwo że co najmniej dwa losy wygrywajace

Post autor: Szynka »

Wydaje mi się, że dobrze
ODPOWIEDZ