Dwie karty tego samego koloru

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
seba21007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 28 lut 2009, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Dwie karty tego samego koloru

Post autor: seba21007 »

Losujemy jedną kartę spośród wszystkich króli z talii oraz jedną kartę spośród wszystkich dam. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania w ten sposób dwóch kart tego samego koloru np. dwóch treflii lub dwóch kar?

Wiem że można to zrobić tak że \(\displaystyle{ \left|\Omega \right| = 4*4=16}\)
\(\displaystyle{ P\left( A\right)= \frac{4}{16}= \frac{1}{4}}\)

Ale ja chce zrobić inaczej ale nie mogę ; (

Wydaje mi się ze można tez tak, że

\(\displaystyle{ \left|\Omega \right|= {8 \choose 2} = 28}\)

i teraz nie wiem jak obliczyć moc A. Nic mi nie wychodzi.

Proszę o pomoc.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Dwie karty tego samego koloru

Post autor: kamil13151 »

\(\displaystyle{ \left|\Omega \right|= {8 \choose 2} = 28}\)
W tym przypadku będą też kombinacje pierwszego zbioru z pierwszym.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Dwie karty tego samego koloru

Post autor: Kacperdev »

Czyli inaczej: druga omega zakłada, że możesz wyciagnąć dwa króle lub dwie damy co jest sprzeczne z poleceniem.
seba21007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 28 lut 2009, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Dwie karty tego samego koloru

Post autor: seba21007 »

kamil13151 pisze:
\(\displaystyle{ \left|\Omega \right|= {8 \choose 2} = 28}\)
W tym przypadku będą też kombinacje pierwszego zbioru z pierwszym.
Nie rozumiem tego kombinacje pierwszego zbioru z pierwszym ;D Mógłbym prosić jaśniej ? ;D
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Dwie karty tego samego koloru

Post autor: kamil13151 »

Za zbiór pierwszy przyjmijmy 4 karty króle, a za drugi zbiór 4 damy. Jeżeli chciałbyś sprawdzić ile jest możliwości wybrania po jednej karcie z tych zbiorów to mamy: \(\displaystyle{ {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1}=16}\). U siebie stworzyłeś jeden zbiór, z którego można wybrać np. 2 króle, a to jest sprzeczne z zadaniem.
ODPOWIEDZ