rzut kostką za piatym razem

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

rzut kostką za piatym razem

Post autor: breti »

Rzucamy 10 razy symetryczną kostką do gry. Wtedy :
a)prawdopodobieństwo wyrzucenia sześciu oczek przy piątym rzucie jest równe \(\displaystyle{ \frac{5 ^{9} }{6 ^{10} }}\)
b)prawdopodobieństwo wyrzucenia sześciu oczek przy piątym i dziesiątym rzucie jeśli wiadomo, że wypadło 4 razy po sześć oczek jest równe \(\displaystyle{ \frac{28}{210}}\)
c)prawdopodobieństwo, że największą wyrzuconą liczbą oczek będzie piątka jest równe \(\displaystyle{ \left( \frac{5}{6} \right) ^{10} - \left( \frac{2}{3} \right) ^{10}}\)
d)prawdopodobieństwo, że najmniejszą wyrzuconą liczbą oczek będzie czwórka jest równe \(\displaystyle{ 2 ^{-10} -3 ^{-10}}\)
(może być kilka prawidłowych odpowiedzi)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

rzut kostką za piatym razem

Post autor: norwimaj »

breti pisze:Rzucamy 10 razy symetryczną kostką do gry. Wtedy :
a)prawdopodobieństwo wyrzucenia sześciu oczek przy piątym rzucie jest równe \(\displaystyle{ \frac{5 ^{9} }{6 ^{10} }}\)
Jeśli kostka jest symetryczna, to w każdym rzucie prawdopodobieństwo wyrzucenia szóstki jest równe \(\displaystyle{ \frac16}\). Piąty rzut nie jest tu żadnym wyjątkiem.-- 29 sty 2012, o 12:56 --Odpowiedzi c) i d) wyglądają na poprawne.
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

rzut kostką za piatym razem

Post autor: breti »

a co z odp b?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

rzut kostką za piatym razem

Post autor: norwimaj »

W przykładzie b) jest prawdopodobieństwo warunkowe. Policz wynik i zobacz czy się zgadza.
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

rzut kostką za piatym razem

Post autor: breti »

czyli b tez będzie zgadza się?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

rzut kostką za piatym razem

Post autor: norwimaj »

Jak to policzyłaś?
ODPOWIEDZ