rozkład jednostajny a kowariancja

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
polmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 sie 2009, o 00:04
Płeć: Mężczyzna

rozkład jednostajny a kowariancja

Post autor: polmat »

Witam,
treść mojego zadania "Doświadczenie polega na niezależnym losowaniu dwóch liczb \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) wg. rozkładu jednostajnego, przedział \(\displaystyle{ (0,1)}\)"

wg. własności \(\displaystyle{ E(X) = \frac{(a+b)}{2}}\) więc \(\displaystyle{ E(X) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ D ^{2}(X) = \frac{1}{12}}\)

Wydaje mi się, że jest to dobrze.
Jednak moje pytanie jest inne...
mam wyznaczyć kowariancję zmiennych l. \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\)
wzór na to jest: \(\displaystyle{ cov(X,Y) = E(XY) - E(X) \cdot E(Y)}\)
pytanie w jaki sposób wyliczyć \(\displaystyle{ E(XY)}\) oraz \(\displaystyle{ E(Y)}\)
Dziękuję z góry za pomoc, wskazówki.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, o 16:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Piotr Dyszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 24 sty 2012, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 13 razy

rozkład jednostajny a kowariancja

Post autor: Piotr Dyszewski »

Ale Twoje \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) są niezależne, więc \(\displaystyle{ cov(X,Y)=0}\)
ODPOWIEDZ