Z partii N sztuk towaru...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
justyska0809
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 17 lut 2009, o 18:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

Z partii N sztuk towaru...

Post autor: justyska0809 »

Z partii N sztuk towaru, wsród których jest M sztuk zgodnych z norma losujemy n sztuk
a) bez zwrotu, b) ze zwrotem.
Obliczyc prawdopodobienstwo, ze wsród nich znajdzie sie k sztuk zgodnych z norma.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Z partii N sztuk towaru...

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

a) kombinacje bez powtórzeń
b) kombinacje z powtórzeniami
justyska0809
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 17 lut 2009, o 18:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

Z partii N sztuk towaru...

Post autor: justyska0809 »

To ja wiem ale nie wiem jak, to zrobić
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Z partii N sztuk towaru...

Post autor: mat_61 »

Po prostu podstawić do wzoru odpowiednie zmienne, np.

a)

\(\displaystyle{ |\Omega|= {N \choose n}}\)

\(\displaystyle{ |A|= {M \choose k} \cdot {N-M \choose n-k}}\)
justyska0809
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 17 lut 2009, o 18:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

Z partii N sztuk towaru...

Post autor: justyska0809 »

a w b jak? \(\displaystyle{ |\Omega|= {n+N-1 \choose n}}\)a dalej co?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Z partii N sztuk towaru...

Post autor: mat_61 »

OK.

Teraz oblicz:

\(\displaystyle{ |B|=...}\)

Skoro \(\displaystyle{ k}\) wybranych sztuk ma być dobrych to muszą być wybrane spośród wszystkich \(\displaystyle{ M}\) dobrych, natomiast pozostałe
(czyli \(\displaystyle{ n-k}\)) muszą być wybrane spośród złych których jest \(\displaystyle{ N-M}\).
ODPOWIEDZ