Dwie liczby parzyste

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

Dwie liczby parzyste

Post autor: primabalerina01 »

Proszę o sprawdzenie zadania:

Ze zbioru liczb \(\displaystyle{ \{4,5,6,7,...,20\}}\) losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo że wylosujemy dwie liczby parzyste.

\(\displaystyle{ \omega = 17^2=289}\)

Teraz użyłam kombinacji wybierając 2 liczby parzyste \(\displaystyle{ = { 9\choose 2 } =36}\)

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{36}{289}}\)
Ostatnio zmieniony 26 sty 2012, o 17:04 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
mazurxD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 412
Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 43 razy

Dwie liczby parzyste

Post autor: mazurxD »

losujesz ze zwracaniem, więc popraw...
ODPOWIEDZ