tekstowe, populacje

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
sylw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 sty 2012, o 17:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

tekstowe, populacje

Post autor: sylw »

Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania nie daje jakoś rady nie wiem za co się zabrać...

Ustalono ze 25% populacji jest chore. jakie jest prawdopodobienstwo ze wsrod wylosowanych trzech osobnikow tej populacji wszystkie z nich beda chore?
szw1710

tekstowe, populacje

Post autor: szw1710 »

Jeśli losowanie odbywa się ze zwracaniem, tzn. jedna osoba może być wybrana nawet trzykrotnie, to prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ (0.25)^3.}\) Jeśli bez zwracania - zależy to od liczności próby. Niech \(\displaystyle{ n\ge 3}\) będzie liczbą osób chorych, więc cała próba ma \(\displaystyle{ 4n}\) osób. Wtedy prawdopodobieństwo opisanego zdarzenia wynosi
\(\displaystyle{ \frac{\displaystyle\binom{n}{3}}{\displaystyle\binom{4n}{3}}\,.}\)
mazurxD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 412
Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 43 razy

tekstowe, populacje

Post autor: mazurxD »

spróbuj ze schematu Bernoulliego...
sylw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 sty 2012, o 17:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

tekstowe, populacje

Post autor: sylw »

Jeśli liczyłabym to ze schematu Bernoulliego to prawdopodobieństwo sukcesu to będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) ?
mazurxD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 412
Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 43 razy

tekstowe, populacje

Post autor: mazurxD »

tak
ODPOWIEDZ