Warunki żeby funkcja była dystrybuantą

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Warunki żeby funkcja była dystrybuantą

Post autor: Kanodelo »

Określ warunki, jakie muszą spełnia a,b,c żeby funkcja F była dystrybuantą pewnej zmiennej losowej.
\(\displaystyle{ F(x)= \begin{cases} ax^2, \ x\le 0 \\ bx+c, \ 0<x\le 2 \\ 1, \ x>2 \end{cases}}\)

Wiem, że jak funkcja składa się z dwóch części to trzeba policzyć granice i pierwsza ma być 0, a druga 1, ale tutaj mam 3 części i co teraz?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Warunki żeby funkcja była dystrybuantą

Post autor: »

Warunek konieczny na to by funkcja była dystrybuantą pewnego rozkładu możesz znaleźć na Wikipedii:


Q.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Warunki żeby funkcja była dystrybuantą

Post autor: Kanodelo »

No to tak też myślałem, ale ma być spełnione \(\displaystyle{ \lim_{x \to -\infty}ax^2=0}\), a przecież ta granica wynosi \(\displaystyle{ -\infty}\) nie zależnie od a. Żeby wyszła 0, to musi być jakaś funkcja \(\displaystyle{ e^x}\), bo \(\displaystyle{ e^{-\infty}}\) dąży do zera, albo \(\displaystyle{ \frac{c}{x}}\), to też by dążyło do 0 dla stałej c... a tak to mamy \(\displaystyle{ x^2}\).
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Warunki żeby funkcja była dystrybuantą

Post autor: »

Kanodelo pisze: ma być spełnione \(\displaystyle{ \lim_{x \to -\infty}ax^2=0}\), a przecież ta granica wynosi \(\displaystyle{ -\infty}\) nie zależnie od a.
Nieprawda - istnieje jedno \(\displaystyle{ a}\), dla którego ta granica jest zerem.

Q.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Warunki żeby funkcja była dystrybuantą

Post autor: Kanodelo »

W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ a=0}\), ale jak dla mnie \(\displaystyle{ 0 \cdot \left( -\infty\right)}\) to symbol nieoznaczony, a nie zero.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Warunki żeby funkcja była dystrybuantą

Post autor: »

Ale gdzie tu masz taką nieoznaczoność? Funkcja \(\displaystyle{ 0\cdot x^2}\) to funkcja stale równa zero, a granica w minus nieskończoności z funkcji stale równej zero to zero.

Q.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Warunki żeby funkcja była dystrybuantą

Post autor: Kanodelo »

Eheh.. no oczywiście, ja już chyba za długo siedze nad zadaniami że zaczynam takie głupoty wypisywać
ODPOWIEDZ