Rozkład jednostajny
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Rozkład jednostajny
Zmienna losowa X ma rozkłąd jednostajny na zbiorze \(\displaystyle{ (0,2)\cup(3,4)}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(1\le X< 5)}\).
Nie wiem czy dobrze napisałem wzór funkcji
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{1}{2} \ dla \ x\in(0,2) \\ 1 \ dla \ x\in(3,4) \\ 0 \ wpp \end{cases}}\)
bo jak się policzy te całki to wychodzi prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\).
Nie wiem czy dobrze napisałem wzór funkcji
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{1}{2} \ dla \ x\in(0,2) \\ 1 \ dla \ x\in(3,4) \\ 0 \ wpp \end{cases}}\)
bo jak się policzy te całki to wychodzi prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Rozkład jednostajny
Jak to??? Przecież wzór jest \(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{1}{b-a} \ dla \ x\in[a,b] \\ 0 \ dla \ x\notin[a,b] \end{cases}}\)
czyli dla \(\displaystyle{ (0,2)}\) mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{2-0}=\frac{1}{2}}\)
a dla \(\displaystyle{ (3,4)}\) mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{4-3}=1}\)
czyli dla \(\displaystyle{ (0,2)}\) mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{2-0}=\frac{1}{2}}\)
a dla \(\displaystyle{ (3,4)}\) mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{4-3}=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Rozkład jednostajny
No ale taki nam wzór podali. I na ćwiczeniach robiliśmy podobne zadanie,tylko że tam było na przedziale \(\displaystyle{ (-2,3)}\) i też podstawialiśmy do wzoru. Tylko że tam wszystko wyszło, a tu wychodzi prawdopodobieństwo>1
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
Rozkład jednostajny
Tak, to o to chodzi.
Tu chodzi o to, że masz dwa przedziały, w sumie o długości 4.
Gęstość musisz mieć rozłożoną jednostajnie na tych dwóch odcinkach, czyli
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{4} \cdot 1_{(0,2) \cup (3,4)}}\)
Jak to scałkujesz to powinno Ci wyjść \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)
Tu chodzi o to, że masz dwa przedziały, w sumie o długości 4.
Gęstość musisz mieć rozłożoną jednostajnie na tych dwóch odcinkach, czyli
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{4} \cdot 1_{(0,2) \cup (3,4)}}\)
Jak to scałkujesz to powinno Ci wyjść \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)