Jak się odczytuje z tabelki rozkładu normalnego
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Jak się odczytuje z tabelki rozkładu normalnego
No więc mam tabelke dystrybuanty rozkładu normalnego
Uploaded with
I jak mam z tego odczytać np \(\displaystyle{ P(X\le -1)}\), skoro \(\displaystyle{ -1}\) nie ma w tabeli? jest jakiś sposób na to?
Tylko sie ze mnie nie śmiejcie ale naprawde nie wiem...
Uploaded with
I jak mam z tego odczytać np \(\displaystyle{ P(X\le -1)}\), skoro \(\displaystyle{ -1}\) nie ma w tabeli? jest jakiś sposób na to?
Tylko sie ze mnie nie śmiejcie ale naprawde nie wiem...
Jak się odczytuje z tabelki rozkładu normalnego
co ciekawego wiesz o rozkladzie normalnym? jeden fakt sie przyda. Jest to rozklad s...?
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Jak się odczytuje z tabelki rozkładu normalnego
Nie wiem. skąd mam wiedzieć? na wykładzie mieliśmy twierdzenie:
Jeżeli zmienna losowa X ma rozkład \(\displaystyle{ N(m,\sigma^2)}\) to zmienna losowa \(\displaystyle{ Y= \frac{x-m}{\sigma}}\) ma rozkład normalny standardowy
może to? no ale jak to niby wykorzystać
Jeżeli zmienna losowa X ma rozkład \(\displaystyle{ N(m,\sigma^2)}\) to zmienna losowa \(\displaystyle{ Y= \frac{x-m}{\sigma}}\) ma rozkład normalny standardowy
może to? no ale jak to niby wykorzystać
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Jak się odczytuje z tabelki rozkładu normalnego
Ale troche trudno narysować wykres \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{2\pi}\sigma}e^{- \frac{(x-m)^2}{2\sigma^2}}}\) zwłaszcza że nie ma jakiś ustalonych parametrów.
Jak się odczytuje z tabelki rozkładu normalnego
jakiego rozkladu jest to dystrybuanta? Dowolnego czy konkretnego?
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Jak się odczytuje z tabelki rozkładu normalnego
To nie jest dystrybuanta tylko gęstość. Rozkładu konkretnego normalnego.
A dystrybuanta to \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^x \frac{1}{\sqrt{2\pi}}e^{\frac{-t^2}{2}} dt}\), ale nie wiem co to ma do rzeczy.
A dystrybuanta to \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^x \frac{1}{\sqrt{2\pi}}e^{\frac{-t^2}{2}} dt}\), ale nie wiem co to ma do rzeczy.
Jak się odczytuje z tabelki rozkładu normalnego
Jak wyglada dystrybuanta rozkladu normalnego? Na rysunkuNo więc mam tabelke dystrybuanty rozkładu normalnego